Ubuntu! Linux tulee kännyyn.

Julkaistu: 26.02.2013 / Toimitus

Barcelonassa helmikuun lopussa pidetyssä mobiilialan maailmankokouksessa paitsi esiteltiin uusia laitteita ja palveluita, niin myös vilauteltiin uutta tulokasta. iOS:n, Androidin ja Windows Median ohelle käyttöjärjestelmäksi on tulossa Ubuntu.

Ubuntu Touch -käytttöjärjestelmä sopii erilaisiin mobiililaitteisiin kännyköistä tabletteihin. Se ei ole vielä julkisesti saatavissa, mutta Ubuntu aikoo julkistaa vielä nyt maaliskuussa yhteistyökumppanin, jonka laitteet on räätälöity käyttämään uutta Linux-pohjaista systeemiä.

Barcelonan messuilla päästiin kuitenkin ottamaan jo tyyppejä Ubuntu Touchista. Se vaikuttaa pirteältä ja erittäin helppokäyttöiseltä: kuvaruudun jokaisesta reunasta saa esiin valikon (vasemmalta ohjelmat, ylhäältä asetukset, oikealta viimeksi käytetyt sovellukset ja alhaalta avoinna olevan sovelluksen hallinta), minkä lisäksi kuvaruudulla olevat kohteet paljastavat enemmän tietoa ja käytettävissä olevia toimenpiteitä vasta sitä kosketettaessa. Esimerkiksi viestiä napauttamalla pääsee vastaamaan siihen välittömästi. Ubuntu Touchin tunnistaa myös Ubuntuksi jo ensisilmäyksellä.

"Tämä on ollut Ubuntulle varsin pitkä tie", tunnusti Ubuntun taustalla olevan brittiyhtiö Canonicalin perustaja Mark Shuttleworth näyttelyssä. "Jos katsotaan Ubuntun historiaa vuodesta 2009 eteenpäin, niin voi nähdä miten nyt kaikki palaset alkavat olla viimein paikoillaan. Ubuntu toimii puhelimessa, tabletissa, tietokoneessa ja jopa televisioissa. Ubuntu Touch on tässä viimeinen, puuttuva rengas, joka yhdistää kokonaisuuden."

Virallisesti Ubuntulla ei ole vielä takanaan yhtään laitevalmistajaa tai verkko-operaattoria, mutta esimerkiksi Deutsche Telekom ja Orange kertoivat olevansa kiinnostuneita Ubuntun edistyksellisistä ominaisuuksista, jotka mahdollistavat helpon tavan maksaa ja välittää henkilötietoja turvallisesti matkapuhelimellaan.

HTML5-pohjaiset sovellukset toimivat sellaisenaan Ubuntu Touchissa, mutta tulossa on myös oma sovelluskauppa Ubuntu Software Centre sekä työvälineet sovellusten kehittämiseen. Samat sovellukset toimivat vastaisuudessa niin tietokoneissa kuin mobiililaitteissakin, joten käyttäjän ei tarvitse enää hankkia erillisiä sovelluksia ei laitteitaan varten; ne sopeutuvat automaattisesti eri kuvaruutuihin.

Jos olet sovelluskehittäjä, niin voit alkaa jo nyt tekemään sovelluksia Ubuntun sivuilla olevien ohjeiden mukaan.

Jos taas olet käyttäjä, niin tässä vaiheessa et voi muuta kuin odottaa: Canonical lupaa kiinnostavia uutuuksia vielä kevätkauden kuluessa!

Mutta jos olet sinut tietokoneiden ja näpräämisen kanssa, niin netissä on jo ohjeet miten Ubuntun saa pyörimään Galaxy Nexusissa tai Nexus 4:ssä.