Mikä on Tiedetuubi?

Etusivu uusiksi!
Tiedetuubi sai helmikuussa 2018 Suomen tiedetoimittajain liiton tiedeviestintäpalkinnon!
Kiitos! 

Tiedetuubi on vuoden 2012 lopussa perustettu tieteeseen ja tekniikkaan keskittyvä älyllinen verkkojulkaisu meille kaikille, joiden mielestä maailma ympärillämme on älyttömän kiinnostava.

Se täydentää monia, hyvin erilaisia suomen kielellä julkaistavia julkaisuita ja lähetettäviä ohjelmia, joissa käsitellään tiedettä ja tekniikkaa, mutta tuo niihin oman lisänsä.

Sivuston perustivat Jari Mäkinen ja Markus Hotakainen, jotka molemmat ovat tiedetoimittajia ja -kirjailijoita. Heiltä jäi – ja jää – ylitse muille medioille tekemistään jutuista runsaasti materiaalia, jonka julkaisua varten sivusto alun perin perustettiin. Lisäksi sivustolla julkaistiin – ja julkaistaan – jotka kenties eivät ole suuren yleisön kannalta kiinnostavia, mutta tieteestä ja tekniikasta innostuneita ne kiinnostavat.

Nyt suurin osa Tiedetuubin materiaalista ei ole enää "ylijäämää", vaan tehdään varta vasten sivustolle. 

Mukaan toimituskuntaan on liittynyt myös tutkija-tiedetoimittaja Jarmo Korteniemi.

Tiedetuubi toimii myös etenkin avaruuteen, tähtitieteeseen ja planeettatutkimukseen liittyvissä aiheissa eräänlaisena tietotoimistona, koska kirjoittajat tuntevat alat hyvin ja ovat varsin verkostoituneita ulkomaisten alan toimijoiden kanssa. 

Sivusto on myös ainoa paikka, missä julkaistaan keskitetysti suomalaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten tiedotteita. Niitä tosin kuratoidaan ja toimitetaan; päinvastoin kuin monissa medioissa, tiedotemateriaalin käytöstä kerrotaan näissä jutuissa selvästi. Valmista materiaalia myös usein kommentoidaan ja sen sisältö asetetaan oikeaan kontekstiin.

Vaikka Tiedetuubia tehdään journalistisesti ja materiaalia julkaistaan yleensä päivittäin, on se edelleen tekijöidensä harrastus; mainostuotot kattavat juuri ja juuri tekniset kustannukset, joten halu kertoa tieteestä on suurin syy sivuston ylläpitoon. 

Tiedetuubin mielestä vaikeitakin asioita voidaan käsitellä iloisesti, kevyesti ja mielikuvitusta kutkuttavasti, mutta samalla rauhallisesti ja ns. asiallisesti. Huumori on olennainen osa palvelua ja myös “syvällisempiä” osia tehdään pilke silmäkulmassa – tieteen ja tekniikan ei tarvitse olla vakava asia!

Vaikka Tiedetuubi seuraa aktiivisesti ajankohtaisia tiedettä ja tekniikkaa, se ei ole uutispalvelu. Sivusto tarjoaa sisältöä tuoreena, mutta ei raakana.

Tiedetuubin painopisteinä "kovat" luonnontieteet, ympäristö, tutkijat, tieteellistekninen työ, arkiset tieteellistekniset sovellukset sekä vempeleet (gadgets). Mukana on myös ilmiöitä, aiheita ja taidetta, joilla on mahdollisesti vain ohut – mutta selvä – yhteys tieteeseen tai tekniikkaan. Kaikki, minkä oletetaan kiinnostavan maailmasta, maailmankaikkeudesta ja kaikesta sellaisesta tieteellishenkisesti kiinnostuneita ihmisiä, kelpaa hyvin mukaan!

Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja kehitysideoita osoitteessa toimitus@tiedetuubi.fi!


Tiedetuubin kansainvälinen kausijulkaisutunnus on ISSN 2489-8430.
Tiedetuubin kuukausittain julkaistavan koostelehti eTuubin kansainvälinen kausijulkaisutunnus on ISSN 2489-8449.